Kalender

Arrangementer

 

Hvor intet andet er nævnt, er entreen inkl. kaffe med brød 60 kr. for medlemmer og 70 kr. for ikke-medlemmer.

 

Hvis du vil være helt opdateret med nyheder, så send din mailadresse til: svenderik482@gmail.com, så er du på foreningens mailingliste.

 

Du kan også downloade programmet for 2021/2022 som pdf.

Fredag 22.09.21

Jysk Lune og Lune Jyder
Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Efter halvandet år, hvor det sociale samvær mildest talt har været sat på vågeblus, trænger vi til at få rørt lattermusklerne. Leif Fabricius kan skrive mange titler på sit visitkort: revyskuespiller, entertainer, visesanger, tekstforfatter og ikke mindst foredragsholder. Hans yndlingsemne er begrebet humor. Han kommer i sit foredrag ”Jysk lune & lune jyder” på en underholdende måde godt omkring i det vestjyske landskab og besøger specielt den egn, der hedder vestjysk humor. Han betragter altid tilværelsen fra vest mod øst, og det bliver den bestemt ikke kedeligere af. Han skriver mange af sine tekster på vestjysk og forsøger ud fra det gamle mundheld om, at vi alle er jyder for Vorherre, at føre bevis for, at det nok i virkeligheden er jyderne, der er Guds udvalgte folk.

Torsdag 7.10.21

Fælles efterårsmøde med Jørgen Peder Steffensen


Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Jørgen Peder Steffensen er professor i is-, klima- og geofysik på Niels Bohr Instituttet.

Han vil tale om “Klimaet, klimahistorien og arbejdet på Grønlands indlandsis.” I foredraget vil han berøre, hvordan vi kan aflæse tegn på klimahistorien i nærområdet, om hvordan hele ideen om istider opstod, og om hvad klimahistorien fortæller om ændrede vilkår for mennesket. Han vil beskrive, hvorledes iskerner fra Grønland og Antarktis bidrager til forståelse af klimaets dynamik. Endelig vil han beskrive, hvorledes feltarbejdet foregår midt på indlandsisen i lejren, hvor gennemsnitstemperaturen er -30 grader. Man arbejder på 75,6 grader nordlig bredde, 36 grader vestlig længde og 2700 m over havet. Der er 300 km til det nærmeste sted med bare et navn.

Torsdag 9.10.21

Kredsgeneralforsamling i MidtVest-kredsen


Kultur- og Frivillighuset, Nygade 22, 7500 Holstebro

Den 9. oktober 2021 kl. 10 til ca. 15 er der kredsgeneralforsamling i Kultur & Frivillighuset, Nygade 22, 7500 Holstebro, hvor Foreningen Nordens nyvalgte landsformand, Lars Barfoed, tidligere folketingsmedlem, justitsminister og transportminister, kommer og fortæller om sine visioner for sit arbejde for NORDEN med titlen ”Norden i nyt lys”._ _

Prisen for kaffe med rundstykke og let frokost 160 kr., dertil kommer drikkevarer.

Tilmelding til Merete Riber, mri@friber.dk, tlf. 25 33 31 58, eller Finn Ebenhecht, ebenhecht@mail.dk, tlf. 87 41 69 18, senest onsdag 6. oktober.

Kredsens kontonummer: 2570 573565402, eller MobilePay på dagen.

Tirsdag 22.10.21

Familie på farten - i Canada og Alaska


Biblioteket i Herning, Østergade 8, kl. 18:45-21

I næsten 30 år har Familie på Farten kørt Danmark rundt for at fortælle om deres oplevelser langs alverdens landeveje - for som Anne Grethe og Helge siger, så er den største glæde her i livet at dele sin glæde med andre. Familie på Fartens foredrag er jordnære og livsbekræftende, så alle kan være med. Anne Grethe og Helge pakker endnu en gang deres gamle Land Cruiser - og skiber den over Atlanten til Nordamerika. Fra Halifax i det sydøstlige Canada er kursen Alaska. I 180 dage bliver bilen en rullende pensionistbolig på 44.000 km nordamerikanske veje.

Foredraget er en historie om at være sammen om alt i døgnets 24 timer, at føle sig helt alene i verden, at hilse på Leif den Lykkelige, at lytte til ulvekoncert i vildmarken, at finde en ny lejrplads hver eneste dag i et halvt år - og meget, meget mere, som Anne Grethe og Helge fortæller om til 900 billeder underbygget af musik. Foredraget arrangeres i samarbejde med Herning Bibliotekerne. Billetter a 75 kr. (inkl. kaffe/te) kan købes via bibliotekets hjemmeside eller ved indgangen.


Mandag 15.11.21

Skumringstime - Drømme og længsler i Norden


Biblioteket i Vildbjerg, Kirkegade 7, Vildbjerg, kl. 19.00

Siden 1997 har Nordisk Litteraturuge været en årligt tilbagevendende begivenhed. I år er temaet drømme og længsel. Litteraturen har altid kunnet hjælpe os med at drømme os langt væk, noget, som især har været vigtigt under pandemien.

Sally Salminen (1906-1976), født på Vårdö, Åland, blev i 1940 gift med en dansk kunstner, blev dansk statsborger, begravet på Holmens Kirkegård i København og 3 gange nomineret til Nobelprisen i litteratur. Sally Salminens debutroman, Katrina, fra 1936 blev en international succes og er oversat til over 20 sprog. Historien om Katrinas liv i skærgården er en fantastisk læseoplevelse, hvor vi følger den stolte Katrina, som stædigt fortsætter med at kæmpe imod trods den modgang, der møder hende.

Biblioteket i Vildbjerg og Foreningen Norden Herning inviterer til højtlæsning i stearinlysets skær, udstilling om Ålandsøerne og en ”Nordisk quiz”. Selvfølgelig kommer der også kaffe/te og kage på bordet.


Fredag 26.11.21

Novemberkoncert med Mariann Mikkelsen


Herning Musikskole, Nørregade 7, kl.19.30

Mariann er født og opvokset i Tjørring - en af vore egne - og begyndte som 6-årig at spille fløjte på Herning Musikskole, hvor hun senere også lærte klaverspil og rytmisk sang. På det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus fik hun i 2019 sin kandidatgrad i klassisk sang (klassisk sopran) med topkarakter.

Mariann Mikkelsen er i dag freelancesanger og -musiker i mange forskellige sammenhænge med et alsidigt repertoire - lige fra opera og musical til folkemusik og danske viser. Foruden klaver og tværfløjte mestrer hun også den keltiske harpe, og ikke mindst hendes kærlighed og fantastiske evne til at spille på sidstnævnte instrument gør en koncert med Mariann til en unik oplevelse, man sent vil glemme.

Alle er velkomne til novemberkoncerten - så kom, og tag gerne din nabo med.

I pausen serveres en let anretning og vin/vand. Prisen inkl. traktement: 100 kr. for medlemmer og 125 kr. for ikkemedlemmer.

Torsdag 9.12.21

Advent og jul i ord og toner


Højskolen Skærgården, Skærgårdsvej 23, Herning kl. 18

Mette og Poul Nørup fra Esbjerg mestrer som henholdsvis organist og lærer både musikken og fortællekunsten. Året går på hæld, og vi vil sammen synge de gamle julesange og høre om julens mange traditioner. Vi får udpluk fra både H.C. Andersen og Selma Lagerlöfs forfatterskaber og som ekstra krydderi fortalt et nissedrama, fra dengang nisserne flyttede ind hos menneskene.

Aftenen begynder med spisning kl. 18 og derefter foredrag kl. 18.45. Resten af aftenen hyg-ger vi os med risalamande og kaffe indtil ca. kl. 21.

Pris: 125 kr. Tilmelding til Svend Erik Jensen Svenderik482@gmail.com senest 3. december.


Torsdag 20.01.22

Mein lieber Kristian


Biblioteket i Herning, Østergade 8, kl. 19-21

To journalister fra Viborg Stifts Folkeblad, Jakob Thorup Thomsen og Jens Peder Østergård, har skrevet bogen ”Mein lieber Kristian”, som handler om nogle af de flygtninge, som landede i lejre på den jyske hede. Danmark modtog godt 250.000 tyske flygtninge. En stor del af dem var kvinder og børn - og tusinder af disse børn døde som flygtninge i Danmark. Kolde vintre, dårlig og sparsom kost og utilstrækkelig lægehjælp var hovedårsagerne til utilgiveligt mange dødsfald. Bogen handler om forbudt kærlighed og kampen for livet i lejrene for tyske flygtninge på den jyske hede (flygtningelejren i Grove) i årene 1945-49. Foredraget arrangeres i samarbejde med Herning Bibliotekerne. Billetter a 75 kr. (inkl. kaffe/te) kan købes via bibliotekets hjemmeside eller ved indgangen.

Torsdag 24.02.22

Mit politiske liv i Sydslesvig


Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Det lå ikke lige i kortene, at Anke Spoorendonk ved sin fødsel (1947) i landsbyen Bustrup/Busdorf syd for Slesvig skulle få en politisk karriere i det danske parti i Sydslesvig (SSW). Og dog, hendes familie kom efter krigen ind i det danske mindretal. Faderen lærte sig dansk og arbejdede ved en dansk skole. Anke blev student fra Duborg-Skolen i Flensborg og senere gymnasielærer samme sted. I sin politiske karriere, først i Slesvig-Flensborg Amt og senere som medlem af Landdagen i Kiel, blev hun justits-, kultur- og europa-minister (2012-2017), da SSW gik i regeringskoalition med SPD og De Grønne.

Anke Spoorendonk har også været optaget af mindretalsspørgsmål og det nordiske. Efter længe at have været menigt medlem af Foreningen Norden i Sydslesvig er hun nu formand for en af Foreningen Nordens største lokalafdelinger (ca. 350 medlemmer).

Onsdag 16.03.22

Årsmøde


Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30


Billedkavalkade med gode ideer til udflugtsmål i det midtjyske ved Gudrun Ring Wiwe
Lotteri med nordiske præmier.
Efter kaffen ordinær generalforsamling og valg ifølge vedtægterne.Fredag 22.04.22

Nordisk viseaften - Forårskoncert med Jeanett Ulrikkeholm


Herning Musikskole, Nørregade 7, kl. 19.30

To gange har vi været nødt til at aflyse pga. Covid 19. Tredje gang må være lykkens gang. Hvad kan så være bedre end at afslutte sæsonen med et muntert musikalsk arrangement?

Drømte mig en drøm i nat - rejse på sangens vinger.Jeanett Ulrikkeholm, tidligere universitetslærer, lever nu af at holde musikalske foredrag i hele landet. Hun er kendt som Den lille Dame med den store stemme. Hun akkompagnerer sangene på guitar, cello og lut, og publikum er med på fællessange. I løbet af arrangementet skal vi følge den danske sang op gennem tiderne, kærlighedssange, forårssange, fædrelandssange, historiske sange og muntre viser. Jeanett fortæller om sangene undervejs, så arrangement er også egnet til et publikum, der gerne vil vide lidt om de historier, der knytter sig sangene og melodierne—en slags appetitvækkere. Jeanett Ulrikkeholm er utroligt levende i sin udtryksform, så publikum kan ikke undgå at rives med. Alle er velkomne til et muntert musikalsk arrangement, som også kan give stof til eftertanke! I pausen serveres en let anretning og vin/vand. Prisen inkl. traktement: 100 kr. for medlemmer og 125 kr. for ikkemedlemmer.

Tirsdag 17.05.22

17-maj fest


I over 20 år har Margun Trædal i Skibbild holdt 17. maj-fest, og også i 2022 inviterer hun alle, som har lyst til at fejre den norske national-dag.

Kl. 15 er der stort kagebord, og alle er velkomne til at tage kage med. Kl. 18 tændes grillen, hvor man kan spise medbragt grillmad.

Der vil være sang og musik og måske en 17. maj-tale.

Interesserede kan henvende sig til

Margun Trædal, Tvevadvej 2, Skibbild, 7480 Vildbjerg

Tlf. 20 41 4015, mail: margunso@gmail.com