Foreningen Norden

Herning

Arrangementer

 

Hvor intet andet er nævnt, er entreen inkl. kaffe med brød 60 kr. for medlemmer og 70 kr. for ikke-medlemmer.

 

Hvis du vil være helt opdateret med nyheder, så send din mailadresse til: svenderik482@gmail.com, så er du på foreningens mailingliste.

 

Du kan også downloade programmet for 2019/2020 som pdf.

Torsdag 26.09.19

 

Fælles efterårsmøde med temaet: Kan Afrika mætte egne børn - med fokus på landbrugsudviklingen på kontinentet.


Årets foredragsholder er Peter Tygesen, cand.mag. i Afrikastudier, journalist, forfatter til flere bøger om Afrika og for nylig ansat som ansvarshavende redaktør på Globalnyt. Han har tidligere arbejdet som Afrikamedarbejder og korrespondent på Weekendavisen, redaktionssekretær for udlandsstof på Radioavisen og udlandsredaktør på Dagbladet Information. Siden han indledte sin journalistkarriere i 1984, har han beskæftiget sig med udlandsjournalistik og med et klart fokus på Afrika. Derfor er han blevet kategoriseret som ”Afrikajournalist”. Selv foretrækker han dog blot at blive om-talt som journalist. Han har sammenlagt boet otte år i Zimbabwe og et år i Sydafrika.

 

Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Torsdag 12.12.19

 

Jul under fremmede himmelstrøg

Til daglig er Jakob Sandal sognepræst i Husby-Sdr.Nissum-Thorsminde, men han er også feltpræst og har været udsendt til blandt andet Afghanistan. Jakob Sandal vil fortælle om, hvordan han oplevede det at være udsendt som feltpræst i krigszonen sammen med udstationerede danske soldater, hvordan de hjælper hinanden med at få dagligdagen til at fungere, og hvordan det er at fejre jul under andre himmelstrøg. Jakob Sandal vil også vise billeder fra områderne.
Aftenen begynder med spisning kl. 18 og foredrag kl. 18.45. Efter foredraget er der kaffe og hygge indtil ca. kl. 21.00. Pris: 125 kr. Tilmelding til Svend Erik Jensen senest 5.12.19 (se under kontakt)

 

Højskolen Skærgården, Skærgårdvej 23, Herning, kl.18.00


Tirsdag 25.02.20


Genforeningen - 100 år siden Sønderjylland blev stemt hjem til Danmark


Da tyskerne i 1914 fejrede 50-året for sejren over Danmark i 1864, var der ikke mange, der troede, at Genforeningen var så tæt på. To afstemninger - henholdsvis 10. februar og 14. marts 1920 - fik af-gørende betydning for, hvor den nye grænse mellem Danmark og Tyskland skulle ligge. Jørn Buch fra Haderslev, født i Tønder, er ekspert i grænselandets forhold og historie. Han har været seminarielektor i historie og desuden specialmedarbejder i DR omkring grænselandsstof, forholdet mellem Danmark og Tyskland og nationale mindretal i Europa. Selv om han i tidens løb har holdt over 1000 foredrag, har han ikke tabt gej-sten men er stadigvæk en passioneret og ikke mindst humoristisk foredragsholder.
Foredraget arrangeres i samarbejde mellem Foreningen Norden Herning og HerningBibliotekerne. Billetter a 75 kr. (inkl. kaffe/te) kan købes via bibliotekets hjemmeside eller ved ind-gangen.


Biblioteket i Herning, Østergade 8, kl. 19-21Søndag 17.05 2020

17-maj fest


17. maj 2020 er en søndag, så vi starter med gudstjeneste kl. 10.30 i Nøvling Kirke, Bakken 14, Nøvling, 7480 Vildbjerg. Efter gudstjenesten er der frokost med forskellige norske retter, og du er velkommen til at tage noget mad med. Kl. 15 er der stort kagebord, og alle er velkomne til at tage kage med. Kl. 18 tændes grillen, og så kan man spi-se medbragt grillmad. Der vil være sang og musik og måske en 17. maj-tale. Interesserede kan henvende sig til Margun Trædal, Tvevadvej 2, Skibbild, 7480 Vildbjerg, tlf. 20 41 40 15 eller mail: margun-so@gmail.com.Tirsdag 22.10.19

 

Nordlys og midnatssol


Hans Kjeldsen er professor og astrofysiker ved Stellar Astrophysics Centre, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Det lyder temmelig nørdet og uforståeligt, men heldigvis er han kendt for at kunne formidle sin viden på en letforståelig måde til alle typer af tilhørere og har modtaget Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris for sin undervisning. Begrundelsen var, at han gang på gang formår at begejstre sine studerende. Det er ikke kun universitetsstuderende, som nyder godt af Hans Kjeldsens evner som formidler. Han holder foredrag i foreninger, folkeskoler, gymnasier, højskoler, se-minarier, planetarier m.m.
Nordlyset er et af de smukkeste himmelfænomener, vi kan se på jorden. Hans Kjeldsen vil fortælle om, hvad nordlys er, hvorfor det opstår, og hvordan det kan iagttages. Han vil også fortælle om midnatssolen, der i modsætning til Nordlyset, som indimellem faktisk kan ses i Danmark, kræver at man befinder sig langt mod nord eller mod syd, hvis man ønsker at opleve dette himmelfænomen. Fore-draget vil blive rigt illustreret med billeder og diagrammer.
Foredraget arrangeres i samarbejde mellem Foreningen Norden Herning og HerningBibliotekerne.
Billetter a 75 kr. (inkl. kaffe/te) kan købes via bibliotekets hjemmeside eller ved indgangen.
 

Biblioteket i Herning, Østergade 8, kl. 19-21Onsdag 15.01 20

 

Sangaften

Agnete Hastrup Pedersen, Hammerum, tidligere lærer på Hammerum Fri- og Efterskole og mangeårig leder af Toftebokoret, har mange gange spillet til fællessange ved forskellige arrangementer i Foreningen Norden. Vi synes, at hun denne gang fortjener at være aftenens hovedperson, og derfor sætter hun sig ved flyglet og fører publikum ind i Højskolesangbogens spændende univers. Agnete Hastrup Pedersen er desuden en blændende fortæller, så mellem fællessangene kommer hun med gode historier og anekdoter om sangene, mange gange ting, som de fleste af os ikke anede noget om.


Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Onsdag 18.03.20


Årsmøde


Debat om Foreningen Norden Hernings fremtid.
Lotteri med nordiske præmier.
Efter kaffen ordinær generalforsamling og valg ifølge vedtægterne.


Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30
Mandag 11.11.19

 

Skumringstime

Temaet for Nordisk Litteraturuge 2019 er Fest i Norden. Årets højtlæsningstekst er fra Babettes gæstebud, en af Karen Blixens mest kendte bøger, historien om gourmetkokken Babette, som er flygtet fra Paris og nu tjener som husholderske for to ældre, nærmest asketiske søstre i den lille by Berlevåg i Nordnorge. De har viet deres liv til Gud og en religiøs menighed, som deres far, provst og profet, oprettede. En dag får Babette et brev. Hun vinder 10.000 franc på en lottoseddel, hendes eneste relation til Frankrig. Samtidig nærmer mindedagen for den afdøde provst sig. Babette beslutter sig for at lægge gevinsten og alle sine kræfter ind på at skabe et overdådigt måltid, som alle kommer til at mindes, også de lokale nordnorske bønder, der ingen anelse har om, hvad der stimulerer deres smagsløg. Babette bringer himlen kortvarigt ned til middagsgæsterne; gamle fjendskaber opløses, kærlighed, forståelse, lykke og forløsning breder sig, mens maden fortsat lader englene synge.
Biblioteket i Vildbjerg, Foreningen Norden Herning og to lokale lærerkræfter, Lisbeth Morsing og Birgitte Høj, kan ikke byde på skildpaddesuppe og perlehøns, som Babette gør, men nøjes med at invitere til hygge med højtlæsning i stearinlysets skær, udstilling om virkelighedens Berlevåg, små lækre snacks og noget at drikke til.


 

Biblioteket i Vildbjerg, Kirkegade 7, Vildbjerg, kl.19.00


Tirsdag 21.01 20

 

MidtVest kredsen

Vinterkredsmøde, hvor generalsekretær Peter Jon Larsen vil tale om ”Norden nu og i fremtiden”. Samtidig markeres, at Foreningen Norden i Brande har 70-års jubilæum.
Tilmelding til Merete Riber, mri@friber.dk eller tlf. 25 33 31 58 eller til lokalformand Bodil Porsbjerg, bvporsbjerg@gmail.com eller tlf.: 40 57 07 85.


Danhostel Brande, Dr Arends Vej 3, Brande, kl. 14-16:30

Fredag 17.04.20


Nordisk viseaften
Drømte mig en drøm i nat - rejse på sangens vinger


Jeanett Ulrikkeholm er tidligere universi-tetslærer, men lever nu af at holde musi-kalske foredrag i hele landet. Jeannet Ul-rikkeholm er kendt som Den lille Dame med den store stemme. Hun akkompagnerer sangene på guitar, cello og lut, og publikum er med på fællessang. I løbet af dette musikalske arrangement skal vi følge den danske sang op igennem tiderne. Det er danske sange - fra de ældste til de nyeste - og fra alle genrer som fx kærlighedssange, historiske sange og muntre viser. Jeanett fortæller om sangene undervejs, så arrangementet er også egnet til et publikum, der gerne vil vide lidt om de historier, der knytter sig sangene og melodierne - en slags appetitvækkere. Jeanett Ulrikkeholm er utrolig levende i sin udtryksform, så publikum kan ikke undgå at blive revet med. Alle er velkomne til et muntert musikalsk arrangement, som også kan give stof til eftertanke!
I pausen serveres ost og vin. Prisen inkl. traktement: 100 kr. for medlemmer og 125 kr. for ikkemedlemmer.


Herning Musikskole, Nørregade 7, kl.19.30

 

 

Foreningen Norden, Herning -  www.norden-herning.dk 

|