Medlemskab


Fotogalleri


Vedtægter


Rejselegat

________________________________

Mød vores nordiske venskabsbyer

Klik på flagene for at læse mere

Arsuk

Holmestrand

Vänersborg

Siglufjord

Åland

Kangasala

Eide

Husby

Program

Så er programmet for sæsonen 2017/2018 online. Du kan også downloade programmet i en pdf-version – lige til at printe ud og hænge på opslagstavlen: Program 17/18 i PDF-version

Hvor intet andet er nævnt, finder arrangementerne sted på Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30, og entreen er inkl. kaffe med brød 50 kr. for medlemmer og 60 kr. for ikke-medlemmer.


Tirsdag 12/9 – 2017
Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Finlands historie – 100-året for republikkens fødsel

Tapio Juhl fra Spøttrup har været skoleinspektør, fængselslærer og ansat i Forsvaret. Han er født i det tidligere finske Karelen i 1941 og kom som flygtning til Danmark i 1943.

Indtil 1809 var Finland en del af Sverige, men den russiske revolution i 1917 gjorde det muligt at Finland blev frit og en selvstændig republik 6. december 1917. Finland måtte gennem en borgerkrig i 1918 og tre krige i perioden 1939-1949. Det er den historie Tapio Juhl fortæller. Men også at en nation ikke skabes ved først og fremmest at sætte grænser og udfærdige en grundlov, men dannes og består af et fælles sprog og historie, egen mytologi og eget tonesprog.


Tirsdag 19/9 – 2017
Herning Kirke, Østre Kirkevej 1, kl. 19.30

Visekoncert med den svenske trubadur Pär Sörman

Pär Sörman er en af Sveriges allerdygtigste visefortolkere/visesangere – det siger ikke så lidt med de visetraditioner der er i Sverige. Viser af Evert Taube, Dan Andersson og Nils Ferlin står på programmet. Den førstnævnte behøver ingen nærmere præsentation, og de to andre hører også til de mest elskede og mest tonesatte digtere i Sverige. Pär Sörman akkompagnerer sig selv på mundharmonika, concertina og guitar. Alle er velkomne til koncerten!

Arrangører: Foreningen Norden og Herning Kirke. Pris: 80 kr.


Mandag 25/9 – 2017
Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Fælles efterårsmøde med temaet: Kovending – Liv i sproget

Årets foredragsholder er cand.mag. og professor i nordisk litteratur ved Syddansk Universitet Johs. Nørregaard Frandsen.
Sproget og sprogbrugen har i flere hundrede år været til debat, hvornår er det korrekt, hvornår er det for usselt? Debatten om det kære muddermål er særlig heftig nu, hvor internationalisering eller globalisering skyller ind over vores sproglige kyster. Nørregaard Frandsen søger i foredraget med mange, ofte ’skæve’ og morsomme eksempler at vise at sproget er levende, og at det er bedst sådan.


Torsdag 12/10 – 2017
Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Tordenskiold – Danmarks største søhelt

Kaare Kristensen fra Rønde er uddannet lærer, men har i sin ungdom sejlet ”på dækket” i 4 år med DFDS og ØK til bl.a. USA og Østen samt fisket i Nordsøen i 2 år. Nu holder han historiske og maritime foredrag rundt om i Danmark, og når Peter Tordenskiold i aften står på programmet, kan han bruge sin viden og glimrende fortælleevner om begge dele.
Peter Tordenskiold bliver kaldt Danmarks største søhelt. Han er i hvert fald den farverigeste, og hans egenrådighed faldt ikke altid i kongens og kollegernes smag. Han udførte sine meritter under Store Nordiske Krig i årene 1709-1720, den sidste krig mellem Danmark og Sverige. Vi følger hans liv fra opvækst til død og får naturligvis også en forklaring på talemåden Tordenskiolds soldater.


Torsdag 16/11 – 2017
Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Kiruna – byen der skal flyttes, Nordsverige og polaregnen

Kurt Andreasen fra Korsør er som jernbaneentusiast kommet i området Kiruna/Nordsverige og strækningen til Narvik regelmæssigt siden 2002.
Målet var Malmbanen med dens lokomotiver fra
1960′erne og den storslåede natur. Jo mere aktuelt det blev at flytte byen Kiruna, jo mere interesseret blev han i dens historie og fremtid – og i egnen i det hele taget. Så den historie fylder mere nu end selve Malmbanen, når han besøger området 1-2 gange om året.

I Kiruna har man brudt jern siden 1890′erne. Det er verdens største sammenhængende jernåre. Men den går ind under byens centrum der derfor skal flyttes. Det påvirker op mod 3.000 lejligheder og huse og dermed flere tusinde mennesker.
Foredraget handler både om geografi, natur, historie og industrihistorie. Med ca. 200 billeder illustrerer Kurt Andreasen byen, minen, omegnen og lidt Malmbanen og Narvik.


Torsdag 7/12 – 2017
Højskolen Skærgården, Skærgårdvej 23, Herning, kl.18.00

Jul i gamle dage

Højskoleforstander Vibeke Lundbo og lokalhistoriker Kurt H. Jørgensen underholder med julesange og fortællinger om juletraditioner gennem tiderne.
Aftenen starter med spisning kl. 18 og foredrag kl. 18.45. Efter foredraget er der kaffe og hygge indtil ca. kl. 21.00. Pris: 125 kr. Tilmelding til Svend Erik Jensen eller Gudrun Wiwe (se programmets bagside).

Pris for dette arrangement inklusiv drikkevarer og kaffe er 100 kr.


Torsdag 11/1 – 2018
Vildbjerg Kirkecenter, Burgårdsvej 6, Vildbjerg, kl. 19.30

At være et lille Norge midt i Danmark

Pål Kristian Balstad er sømandspræst og daglig leder ved Den Nor-ske Sjømannskirke/Kong Haakons Kirke i København. Hans virke begrænser sig ikke kun til København. Han er, som en herboende nordmand udtrykte det, ”vores allesammens præst”. Han har faktisk hele Danmark som sin arbejdsplads, holder f.eks. konfirmation i Aarhus, og skibsbesøg er også højt prioriterede både i København, Køge og Esbjerg.
Som nordmand i Danmark får han også alle mulige og umulige spørgsmål om sit fædreland, så af-tenens foredrag handler både om norske forhold og om hans virke som sømandspræst. Efter 6 år i Danmark taler han et meget letforståeligt norsk og er en meget sympatisk og levende fortæller. Han vil også synge for os, og Vildbjergs dygtige organist Claus Aaskov akkompagnerer og spiller også til aftenens fællessange.


Lørdag 27/1 – 2018
Hotel Corona, Skolegade 1, Herning, kl. 13-17

Foreningen Norden i Herning fejrer 75-års jubilæum

Medlemmer og foreningens venner inviteres til jubilæumsfest. I løbet af eftermiddagen serveres en let anretning. Programmet byder også på musikalsk/kulturel underholdning og festtale.
Pris: 150 kr. Tilmelding til Svend Erik Jensen senest 20.1.18.


Tirsdag 20/2 – 2018
Biblioteket i Herning, Østergade 8, kl. 18.30

Familie på Farten – 3.700 km på gåben fra Nordkap til Give

I 1986 stoppede Anne Grethe Trangbæk og Helge Rude Kristensen deres 3 drenge ind i en autocamper og kørte ud i verden for at blive en “Familie på Farten”.
Familie på Farten er blevet til Pensionister på Farten og på nedtrapning. I 2017 er turen kun på 3 måneder og 10.000 km. For Helges vedkommende er de 3.700 km med vandrestøvler på fødderne. Han lovede nemlig sin nabo at gå fra Nordkap og hjem hvis naboen holdt op med at ryge. Naboen er nu røgfri, og 1. juni 2017 begyndte Helge at gå fra Nordkap ned langs Norges kyst mod Give. At gå 50 km om dagen når man nærmer sig de 70, kan det lade sig gøre? Helge siger at når man går for noget godt (samler ind til Kræftens Bekæmpelse) mod noget godt og har et godt støtteteam, er alt muligt. Anne Grethe er med på turen i parrets gamle LandCruiser for at servicere med god mad, gode lejrpladser og moralsk støtte.
Det nye foredrag bliver først præsenteret på feriemessen i Herning sidst i februar, så vi er de allerførste som får del i den store oplevelse. Foreningen Norden og Herning Bibliotek glæder sig til at se rigtig mange til dette arrangement.

Billetter kan købes via Herning Biblioteks hjemmeside eller ved indgangen. Pris inkl. kaffe med kage 90 kr.


Mandag d. 12/3 – 2018
Herning Friskole, H.C. Ørsteds Vej 68, kl. 19.30

Årsmøde

Hans Rosbjerg fra Herning Astronomiforening fortæller om “Den nordiske stjernehimmel – en rejse i universet” og lidt om Herning Astronomiforening.
Lotteri med nordiske præmier.
Efter kaffen ordinær generalforsamling og valg ifølge vedtægterne.


Fredag d. 20/4 – 2018
Herning Musikskole, Nørregade 7, kl. 19.30

Nordisk viseaften

Som afslutning på sæsonen har Foreningen Norden i Herning i en lang årrække haft Nordisk Viseaften på programmet.
Denne gang inviterer foreningen til dansk visesang af højeste karat:
HALFDANSKERNE ved Mads Westfall (guitar, sang), Lars Grand (harmonika, sang) og Rasmus Vennevold (kontrabas).
HALFDANSKERNE har etableret sig blandt de førende navne inden for visegenren og vækker stor begejstring i hele landet med de meget personlige fortolkninger af sange af Halfdan Rasmussen, Benny Andersen og andre musikalske digtere. Trioen leverer et musikalsk gennemarbejdet show med masser af detaljer, humor og overraskelser og en sjældent set nærhed i fortolkningerne.
Alle er velkomne til en oplevelse af at den danske visegenre lever i allerbedste velgående, og at HALFDANSKERNE på alle måder er Danmarks fornyende bud på hvor-dan disse sange skal spilles i dag!
I pausen serveres ost og vin. Pris inkl. traktement: 75 kr. for medlemmer og 100 kr. for ikkemedlemmer.

“At opleve mine egne såvel som Halfdans sange i en opdateret, forynget fremførelse af Halfdanskerne var en formidabel oplevelse”. (Benny Andersen)


MidtVest-kredsen

Vinterkredsmøde tirsdag den 28. november 2017 kl. 14.30-ca. 17 i Gimsing Menighedshus, Hjermvej 49, 7600 Struer. Forbundssekretær for FNF, Henrik Wilén, der er finne og taler tydeligt skandinavisk, fortæller om sit arbejde i FNF – Foreningerne Nordens Forbund – og om Finlands 100-årige historie 1917-2017. Der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål til Henrik Wilén.
Struer Lokalforening afholder mødet og vil gerne have tilmelding til Eskild Højgaard, Struer, tlf. 97 87 16 92 el.51 14 16 72 eller til Merete Riber på tlf. 97 43 20 97 el. 25 33 31 58, eller på mail: mri@friber.dk. Tilmelding senest lørdag den 25. november 2017. Foredrag og kaffe/te/brød 80 kr.

Kredsgeneralforsamlingen finder sted lørdag den 14. april 2018 kl. 10-15 i Herning. Nærmere herom senere.

17. maj-fest 2018

Torsdag den 17. maj starter med stort kaffe-kagebord kl. 15 hvor alle har kage med. Kl. 18 tændes grillen, og så kan man spise medbragt grillmad. Der vil være sang og musik og måske en 17. maj-tale.
Interesserede kan henvende sig til Margun Trædal, Tvevadvej 2, Skibbild, 7480 Vildbjerg. Tilmelding på tlf. 20 41 40 15 eller på
margunso@gmail.com.

Venskabsbysmøde

Nordenforeningen i Sydslesvig (Husby) afholder venskabsbymøde på Jaruplund Højskole i uge 38 (sidst i september 2018). Vi opdaterer vores medlemmer når detailprogram foreligger.